Chillere Comerciale

Echipament tip Chiller

Chilerul (chiller – racitor in limba engleza) reprezintă un agregat frigorific, care functioneaza pe baza procese termodinamice (compresia gazelor (vaporilor) si un ciclul Carnot normal sau inversat)  este utilizat la racirea sau la incalzirea unui lichid (apa sau un amestec de apa cu etilenglicol). Apa racita/incalzita este apoi utilizata in echipamentele de aer conditionat pentru cladiri sau in instalatiile aferente diverselor ramuri industriale. Cand chillerul se foloseste pentru incalzirea lichidului, se spune ca lucreaza “in pompa de caldura”.

Chillerele sunt construite folosindu-se diverse tehnologii de transfer al caldurii catre mediu sau pentru preluarea acesteia din mediul exterior.

Drept agenti de transfer ai caldurii, de la un fluid la celalat, se foloseste o gama variata de substante numite refrigeranti sau agenti frigorifici.

Cele mai multe chillere se folosesc pentru racirea lichidului si transfera caldura din acesta catre aerul exterior, catre alt circuit cu apa de racire sau utilizand principiul evaporativ.

In sistemele de aer conditionat, lichidul racit este in mod uzual distribuit catre echipamente, care au in component un schimbatoar de caldura, care cu ajutorul unor ventilatoare, racesc aerul din spatiile climatizate. Lichidul incalzit prin preluarea caldurii de la aerul pe care il raceste, se reintoarce la chiler cu ajutorul unei pompe, pentru a fi din nou racit. Echipamentele cu schimbatoarele de caldura au diverse denumiri, in functie de forma lor constructiva: ventiloconvectoare, hidrocasete, hidroblowere, centrale de tratare aer, etc.

 1. Componenta de baza a unui echipament frigorific de aer conditionat.

Componenta principală, si cea mai scumpă, a unui echipament frigorific este “compresorul”. Acesta comprima vaporii de agent frigorific pana la presiuni ridicate. In urma procesului de comprimare vaporii se incalzesc. Acestia sunt raciti intr-un schimbator de caldura, pana la o temperalula la care ei condenseaza (trec in stare lichida) cu ajutorul aerului sau al apei. Acest schimbator de caldura poarta numele de condensator.

Condensatorul poate fi amplasat:

– la exterior, situatie in care el este racit cu aerul din mediul exteror, sau

– la interior, situatie in care el este racit cu apa aflata intr-un circuit de racier (inchis sau deschis).

Refrigerantul lichid obtinut prin condensare ajunge printr-un dispozitiv (valva de expansiune) intr-un alt schimbator de caldura (de obicei schimbator de caldura in placi) numit evaporator. Evaporatorul realizeaza schimbul de caldura dintre agentul frigorific direct  cu aerul interior din spatiile climatizate, sau cu un lichid de racier in cazul chilerelor.

Daca echipamentul se foloseste in pompa de  caldura, deci pentru incalzire, rolurile evaporatorului si condensatorului se inverseaza.

Compresoarele sunt construite cu diverse tehnologii.  Intr-un chiller pot fi unul sau mai multe compresoare, grupate in unul sau mai multe circuite de racire. Exista patru tipuri principale de compresoare utilizate:

Compresor cu pistoane (reciprocating).  Compresor la care compresia vaporilor de refrigerant se realizeaza cu ajutorul unui numar de cilindri cu pistoane deplasate de un arbore cotit invartit de un motor electric.  Aceste compresoare pot avea turatie fixa sau variabila.

Compresor “scroll”.  Compresor care are foarte putine parti in miscare. Compresia vaporilor de refrigerant se realizeaza cu ajutorul a doua componente mecanice sub forma de spirala. Una din spirale este fixa iar cealalta se afla in interiorul celei fixe executand o miscare orbitala, fara a se roti propriuzis in jurul axului motorului electric care o actioneaza. Se creaza astfel intre spirale spatii in care vaporii aspirati sunt inchisi si apoi comprimati prin micsorarea volumului respectiv si deplasati catre centrul spiralelor datorita miscarii orbitale. Compresoarele pot fi cu turatie fixa, cu control digital al capacitatii sau cu turatie variabila.

Compresor cu surub (screw). Compresorul este construit in principal din doua suruburi paralele ale caror profile elicoidale se intrepatrund. Unul din suruburi este invartit de un motor electric si este conducator iar celalalt este antrenat de primul. Vaporii aspirati ajung intre carcasa si spiralele suruburilor, volumul in care se afla se micsoreaza pe masura ce suruburile se invart si astfel apare compresia. Modificarea capacitatii compresorului se face in unele cazuri prin deplasarea de-a lungul suruburilor a unei piese numite valva de reglaj (slide valve). Capacitatea de racire se poate varia si prin modificarea turatiei motorului electric.

Compresor centrifugal. Compresor care realizeaza comprimarea  vaporilor de refrigerant aspirati prin forta centrifuga obtinuta prin rotirea cu viteza a unei turbine intr-o carcasa. Capacitatea de racire se modifica prin controlul debitului vaporilor aspirati.

 1. Coeficientii de performanta si de eficienta COP,  EER si  ESEER

Sunt utilizati pentru a compara performantele si eficienta energetica a diferitelor chillere.

COP – coeficient de performanta –  raportul intre puterea de racire la iesirea din echipament si puterea electrica consumata. Fiind vorba de puteri, acestea se masoara in Watt si deci coeficientul este  adimensional si calculat intr-un anumit moment de timp.

EER – raport al eficientei energetice – raportul intre energia (capacitatea) de racire oferita de echipament la iesire si energia electrica consumata din retea. Fiind vorba de energii, acestea se masoara in KWh avand in vedere un set de parametri de temperatura ai lichidului racit sau incalzit si o anumita temperatura exterioara.

ESEER – raport sezonier european al eficientei energetice – are aceeasi semnificatie ca EER dar se calculeaza tinand cont de orele/zi de functionare, numarul de zile si procentul de capacitate la iesire  de-a lungul unui intreg sezon (de obicei rece).

Chillere cu absorbtie

Chillerele cu absorbtie sunt instalatii mari si foarte mari care folosesc o sursa de caldura peste temperatura mediului, de obicei o caldura reziduala, care altfel s-ar pierde in atmosfera. Cu cat temperatura la care se doreste racirea este mai mica, cu atat trebuie temperatura minima a sursei calde trebuie sa fie mai ridicata. Refrigerantul folosit poate fi apa sau amestecuri de alte substante chimice. Se mai numesc “chillere cu compresie termochimica” si folosesc practic trei surse de caldura cu temperaturi diferite.

Echipamente tip Roomtop

Echipamente pentru aer conditionat (doar racire sau racire si  incalzire) compacte, de capacitati mici spre medii care se pot monta sub tavanul unei incaperi. Echipamentul are patru guri de aer. Doua din acestea trebuie sa aiba legatura cu exteriorul pentru a se produce schimbul de caldura cu aerul de afara pentru racirea condensatorului.  Celelalte doua deschideri sunt folosite pentru a se aspira din interiorul spatiului aerul ce va trebui racit (incalzit) de catre echipament, iar prn cealalta  se reintroduce aerul tratat in spatiul interior. In situatia in care echipamentul este utilizat pentru incalzire, acesta functioneaza in  “pompa de caldura”.

Echipamente tip Rooftop

Echipamente de aer conditionat compacte de capacitati medii si mari care se monteaza in exteriorul cladirilor. In cele mai multe cazuri se monteaza pe acoperisuri, dar pot fi montate si pe sol. Nu pot fi montate in interior din cauza ventilatoarelor pentru racirea condensatoarelor cu aer din exterior, ventilatoare cvare au debite mari.

Aerul pe care il trateaza se introduce si se extrage din spatiile interioare cu ajutorul tubulaturilor de aer construite special.

Echipamentele pot realiza doar racirea aerului sau si incalzirea lui. Pentru incalzire, rooftopurile folosesc mai multe metode, in functie de cerintele beneficiarului. Incalzirea se poate face cu “pompa de caldura”, electric sau cu arzator cu gaze.

Echipamente tip “Large split”

Aceste echipamente de aer conditionat au capacitati medii si sunt compuse din doua module separate. O parte numita “unitate exterioara” sau “unitate compresor-condensator” se monteaza afara pentru a realiza schimbul de caldura cu mediul exterior, pentru racirea condensatorului.

Al doilea modul se monteaza la interior si realizeaza racirea sau incalzirea aerului din incaperi.

Intre cele doua module exista montate tevi de refrigerant si cabluri electrice.

Refrigerarea si tratarea aerului in industrie

Chillerele sau compresoare separate adaptate la proces se folosesc si in diferite instalatii industriale. Exemple:

 • Instalatii de racire rapida in industria alimentara, camere frigorifice, abatoare, fabrici de mezeluri, fabrici de produse lactate.
 • Instalatii de racire a gazelor de sonda pentru separarea anumitor hidrocarburi cu punct de lichefiere ridicat.
 • Instalatii de racire a gazelor rezultate din procesul de rafinare petroliera.
 • Instalatii de uscare a gazelor de sonda.
 • Instalatii de racire in industria viticola in procesul de producere a vinurilor.
 • Instalatii de ventilare si racire in hale de prelucrare industriale
 • Instalatii de tratare aer cu controlul umiditatii in camere de servere si telecomunicatii
 • Instalatii de tratare aer si filtrare preformanta in sali de operatii din spitale
 • Instalatii de racire din cadrul combinatelor chimice si petrochimice

Centrale de tratare aer

Aceste echipamente sunt realizate din module cu diverse functiuni, care se asambleaza, adaptate la cerintele proiectului de ventilare si climatizare. Capacitatile termice, debitele de aer vehiculat si gradul de filtrare a aerului sunt foarte variate.  Montajul acestor echipamente se poate face atat la interior cat si la exterior.

In general aceste echipamente sunt configurate cu ajutorul unui program de selectie si pot realiza diferite functii:

 • introducere si evacuare aer din spatiul climatizat
 • recuperarea caldurii sau frigului din aerul evacuat
 • incalzire cu apa calda, aburi, injector cu gaze sau electrica
 • racire cu apa racita sau cu expansie directa
 • filtrarea aerului in trepte, atat a aerului introdus cit si a celui evacuat
 • umidificarea sau dezumidificarea aerului din spatiul climatizat
 • controlul presiunii aerului din spatiile climatizate
 • controlul debitelor de aer introdus si evacuat.

Specialiştii noştrii vă pot oferii consultanţă specializată pentru a putea alege cea mai bună soluţie adaptată nevoilor Dumneavoastră, luând în calcul specificul şi destinaţia clădirii, bugetele de investiţii şi cheltuieli de exploatare precum şi instalaţiile deja existente, în cazul renovărilor.

Toate procesele sunt controlate si fac parte din sistemul de management al calitatii ISO 9001:2008

Specialiştii Fresh Air vă pot oferii servicii de auditare tehnică a sistemelor HVAC-R existente în clădiri pentru optimizarea şi reabilitarea acestora, scaderii costurilor de operare precum şi a recondiţionării acestora în cazul schimbării destinaţiei clădirii.

Toate procesele sunt controlate şi fac parte din sistemul de management al calităţii ISO 9001:2008

Fresh Air este distribuitor pentru unele din cele mai importante branduri din industria HVAC-R astfel încât vă putem pune la dispoziţie toate echipamentele necesare finalizării proiectului.

Toate procesele sunt controlate şi fac parte din sistemul de management al calităţii ISO 9001:2008

Cu o experienţă de peste 22 de ani şi o echipă de profesionişti extrem de bine pregătiţi, echipele de montaj ale Fresh Air se vor ocupa de instalarea corectă a echipamentelor astfel încât acestea să respecte parametrii prevăzuti in etapa de proiectare. Tot specialiştii noştrii vor face şi punerea în funcţiune astfel încât tu să poţi fi sigur că odată recepţia lucrarii facută nu vei mai avea nici o grijă.

Toate procesele sunt controlate şi fac parte din sistemul de management al calităţii ISO 9001:2008

Toate lucrările efectuate de Fresh Air beneficiază de garanţie şi opţional în baza unui contract de postgaranţie.

Toate procesele sunt controlate şi fac parte din sistemul de management al calităţii ISO 9001:2008

Specialiştii Fresh Air sunt certificaţi pentru montaj, punere în funcţiune şi service de către următorii parteneri:

 • York – Johnson Controlls
 • Wolf Heiztechnik
 • Vertiv
 • Samsung
 • Hoval
 • Thermoscreens
 • P3 Ductal
 • Negarra
 • Klima Oprema
 • Fita Tehnik
 • TSI Instruments

Departamentul de service al Fresh Air poate asigura servicii de mentenanţă şi service pentru orice instalaţie HVAC-R. Fresh Air vă poate oferii un program personalizat de mentenanţă şi service în funcţie de nevoile specifice activităţii pe care o desfăşuraţi.

Toate procesele sunt controlate şi fac parte din sistemul de management al calităţii ISO 9001:2008

Specialiştii Fresh Air sunt certificaţi pentru montaj, punere în funcţiune şi service de către următorii parteneri:

 • York – Johnson Controlls
 • Wolf Heiztechnik
 • Vertiv
 • Samsung
 • Hoval
 • Thermoscreens
 • P3 Ductal
 • Negarra
 • Klima Oprema
 • Fita Tehnik
 • TSI Instruments

Soluții HVC-R pentru orice aplicație

Acoperim o gamă vastă de aplicații pentru:

Oil&Gas

 

Comercial

 

Pharma

 

Data Center

 

Industrie

 

Aviatie

 

Rezidential

 

Restaurante si baruri

 

Producători

Distribuitor exclusiv sau preferenţial pentru companii de renume precum York – Johnson Controls, Euroclima, Emerson – Liebert Hiross, Hoval, Thermoscreens, P3Ductal, TSI Instruments, Negarra, Samsung, BWT Permo,Wolf – Heiztechnik si Fita Teknik, compania Fresh Air reprezintă un etalon în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor oferite.

Certificări

Ce ne Recomandă ?

Cu o experiență de peste 16 ani în domeniul instalațiilor și echipamentelor de încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare, societatea Fresh Air poate fi considerată unul dintre liderii de piața din domeniul HVAC-R din România.
20

Ani de experiență

7276

Clienți Mulțumiți

4366

Proiecte Finalizate

12259

Contracte Service

Contact Departamente

Departament Vânzări
Departament Tehnic
Garanții & Retururi

Solicită o Ofertă


Echipa noastră

Cei peste 80 de specialiști din cadrul companiei Fresh Air pot asigura la cel mai înalt nivel servicii de consultanță, proiectare, comercializare, execuție și montaj, punere în funcțiune pentru beneficiari din întreaga țară și din străinătate, lista noastră de referințe reprezentând cea mai buna carte de vizită.

Alexandru Isopescu

CHIEF EXECUTIVE OFFICER

Responsabil de viziunea si strategia companiei precum si de coordonarea departamentului de marketing

Mircea Vasiliu

CHIEF OPERATING OFFICER

Responsabil de managementul activitatilor curente ale companiei precum si de coordonarea departamentului comercial

Liliana Popescu

CHIEF TEHNICAL OFFICER

Responsabila de coordonarea departamentelor de aer conditionat si proiectare precum si de dezvoltarea solutiilor optime pentru fiecare tip de proiect

Ilie Florea

CHIEF FINANCIAL OFFICER

Este responsabil de managementul financiar al companiei precum si de coordonarea departamentelor de contabilitate si logistica